Nieuwe Britse grenscontroles
Het Verenigd Koninkrijk heeft strengere visumverificatiemaatregelen ingevoerd voor reizigers uit Griekenland, Italië en Albanië. Dit is te wijten aan het grote aantal toeristen, pogingen tot onregelmatige binnenkomst en het feit dat ze een knooppunt zijn voor internationale verbindingen.
Dienovereenkomstig moet het personeel van de luchtvaartmaatschappij bevestigen dat passagiers een geldig visum of de elektronische reistoestemming (ETA) van het VK hebben voordat ze aan boord gaan.
In het algemeen onderstreept de stap de bredere strategie van het Verenigd Koninkrijk om de grenscontroles te verscherpen en illegale migratie te verminderen.
Vóór de invoering van de visumverificatie in juli 2025 hoefde het personeel van luchtvaartmaatschappijen dergelijke controles niet uit te voeren. Nu moeten ze optreden als eerste verdedigingslinie tegen immigratie.
Gedurfde Britse immigratiehervormingen
Volgens het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken is de verandering bedoeld om te voorkomen dat onbevoegde reizigers aankomen op Britse luchthavens.
“Het aanpakken van illegale migratie vereist samenwerking over grenzen en industrieën heen om de paden te verstoren die worden gebruikt door degenen die proberen illegaal het Verenigd Koninkrijk binnen te komen,” merkte minister van Buitenlandse Zaken David Lammy op.
“We sturen een duidelijke boodschap – vliegen is gewoon geen optie zonder de juiste autorisatie en registratie,” voegde hij eraan toe.
Bovendien verklaarde het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de controles de druk op de ambtenaren van de UK Border Force zouden verminderen en legale binnenkomst zouden versnellen.
Ondertussen hebben al meer dan 9.000 personeelsleden van luchtvaartmaatschappijen in heel Europa een opleiding gevolgd. Hiertoe behoren teams bij Wizz Air, Lufthansa en Jet2.
Overgang naar digitale grenzen
Dit beleid is met name gekoppeld aan de bredere overgang van het Verenigd Koninkrijk naar een volledig digitale grens in 2025. Dienovereenkomstig zullen alle niet-Britse reizigers, inclusief EU-burgers, binnenkort een ETA of eVisa nodig hebben om het land binnen te komen.
De regering zegt dat door digitale screening risico’s beter kunnen worden opgespoord voordat reizigers aankomen. Als onderdeel van het plan worden reizigers uit landen die voorheen waren vrijgesteld nu strenger gecontroleerd.
Gevolgen voor reizigers naar het VK
Tot nu toe melden passagiers op Griekse en Italiaanse luchthavens langere inchecktijden. Bovendien heeft het personeel van luchtvaartmaatschappijen verschillende reizigers de toegang tot het vliegtuig geweigerd vanwege ontbrekende ETA’s of visumdocumenten.
Ondertussen zeggen vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen dat er verwarring blijft bestaan over de nieuwe regels.
Uit officiële cijfers blijkt dat de instapweigeringen sinds de algemene verkiezingen van 2024 met 23% zijn gestegen. Dienovereenkomstig moesten 30.000 mensen terug naar hun land van herkomst.
Critici uiten zorgen
Sommige critici beweren echter dat het Verenigd Koninkrijk de immigratiecontrole uitbesteedt aan luchtvaartmaatschappijen zonder de juiste voorzorgsmaatregelen. Bovendien maken immigratieactivisten zich zorgen dat fouten van luchtvaartpersoneel echte reizigers of asielzoekers onterecht kunnen tegenhouden.
Hoewel de Immigration Advice Service (IAS) het voordeel ziet van het bewaken van de grenzen en het stroomlijnen van aankomsten, heeft het zijn bezorgdheid geuit. Met name het personeel van particuliere luchtvaartmaatschappijen kan door systeemfouten ten onrechte weigeren om aan boord te gaan.
Desondanks houdt de Britse regering vol dat de voordelen groter zijn dan de risico’s.
Vooruitblik
Over het algemeen betekent dit beleid een belangrijke verschuiving in de Britse aanpak van grenscontrole. Na verloop van tijd zouden meer Zuid-Europese landen met soortgelijke beperkingen te maken kunnen krijgen als het aantal illegale migranten toeneemt.
Voor nu dringt de overheid er bij alle reizigers op aan om hun visum- of ETA-status ruim van tevoren te controleren.
Dienovereenkomstig is de Britse regering deze zomer bezig met het uitrollen van duidelijkere bewegwijzering en online informatiecampagnes in heel Europa. Uiteindelijk kan het succes van dit systeem van invloed zijn op een bredere Europese samenwerking op het gebied van reisverificatie.