Het Verenigd Koninkrijk heeft de verplichting voor transitpassagiers om een Electronic Travel Authorization (ETA) aan te vragen tijdelijk opgeschort. Deze beslissing is een verlichting voor veel reizigers die via grote luchthavens overstappen. Momenteel beschikken alleen Heathrow en Manchester over dergelijke transitfaciliteiten.
Vrijstelling voor transitpassagiers
De verhuizing vindt plaats naar aanleiding van de groeiende bezorgdheid over de mogelijke verstoring van internationale reizen. In zijn update “Volgende stappen voor een efficiënter immigratiesysteem” heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een verklaring over deze kwestie gepubliceerd.
“…na feedback van de luchtvaartindustrie heeft de regering ingestemd met een tijdelijke vrijstelling voor passagiers die aan de luchtzijde transiteren en dus niet door de Britse grenscontrole gaan,” luidde de verklaring.
Heathrow chief executive Thomas Woldbye prees de stap en noemde het de “juiste beslissing”. Hij prees de regering ook voor het “luisteren naar de zorgen van de industrie” en voor de bereidheid om de Britse economie te stimuleren.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken merkte verder op dat de tijdelijke opschorting van de ETA-regel zou worden herzien.
Onder de voorlopige regeling hoeven transitpassagiers geen ETA te verkrijgen voordat ze het VK binnenkomen.
Over de UK ETA
Het ETA-systeem maakt deel uit van de bredere inspanning van het Verenigd Koninkrijk om zijn grenscontroles te versterken. Het is een nieuwe maatregel waarbij reizigers uit landen die niet zijn vrijgesteld van visumplicht zich moeten registreren voordat ze het Verenigd Koninkrijk binnenkomen.
Bovendien is het de bedoeling om immigratieprocessen te stroomlijnen en de nationale veiligheid te verbeteren. Het systeem wordt geleidelijk ingevoerd en zal eind 2024 volledig zijn geïmplementeerd. Eerder, in januari 2025, moeten niet-Europeanen die zonder visum het VK binnenkomen nu GBP10 betalen voor een ETA.
Aanvankelijk wilden de autoriteiten van transitpassagiers eisen dat ze zich aan het nieuwe systeem houden. Na reacties van luchtvaartmaatschappijen en reisdeskundigen besloot de regering echter om de implementatie uit te stellen. Dankzij deze opschorting kan het Verenigd Koninkrijk de operationele problemen aanpakken en een vlotte doorreis voor passagiers garanderen.
Reden voor de schorsing
Critici hebben aangevoerd dat het eisen van ETA van transitpassagiers onnodig was en reizigers zou kunnen ontmoedigen om voor Britse luchthavens te kiezen. Luchtvaartmaatschappijen waarschuwden voor mogelijke vertragingen en complicaties voor passagiers die niet op de hoogte waren van de nieuwe regel. Reisorganisaties maakten zich ook zorgen over de gevolgen voor de reputatie van het Verenigd Koninkrijk als wereldwijde hub.
Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft deze zorgen erkend en verklaard dat het heeft geluisterd naar de feedback van belanghebbenden. Door de ETA-vereiste voor transitpassagiers tijdelijk op te schorten, wil de regering verstoringen tijdens de uitrol van het systeem voorkomen. Deze beslissing weerspiegelt een bredere inzet om veiligheidsmaatregelen in evenwicht te brengen met het gemak van reizigers.
Leiders uit de reisindustrie verwelkomden de stap en noemden het een “verstandige aanpassing”. Ze benadrukten het belang van het behoud van de concurrentiepositie van het Verenigd Koninkrijk op de wereldwijde luchtvaartmarkt. Heathrow Airport, een van de drukste doorvoerluchthavens ter wereld, heeft zich in het bijzonder uitgesproken over de mogelijke gevolgen van de ETA-regel.
Wat staat reizigers te wachten?
Hoewel de opschorting een welkome opluchting is, roept het vragen op over de toekomst. De Britse regering heeft niet duidelijk gemaakt wanneer de ETA-eis van toepassing wordt op transitpassagiers. Desalniettemin zijn sommige experts van mening dat een permanente vrijstelling de aantrekkelijkheid van het Verenigd Koninkrijk als wereldwijde doorvoerhaven zou kunnen vergroten.
Voorlopig kunnen reizigers genieten van ononderbroken verbindingen via het Verenigd Koninkrijk.
Foto door Yolanda Suen op Unsplash