In het VK is een scherpe daling te zien in het aantal aanvragen voor een Brits studentenvisum, met een daling van 16% in oktober 2024. Vergeleken met dezelfde periode in 2023 waren er slechts 350.700 aanvragen voor een Brits studentenvisum tussen januari en september 2024. Dit markeert een belangrijke verschuiving in de internationale studententrends, nu een strenger visumbeleid van kracht wordt. De laatste gegevens wijzen op een zorgwekkende ommekeer in de voorheen sterke positie van het Verenigd Koninkrijk op de wereldwijde onderwijsmarkt. In vergelijking met vorig jaar kiezen minder internationale studenten voor het Verenigd Koninkrijk als studiebestemming.
Geen personen ten laste meer
De daling is het gevolg van recente maatregelen van de regering om de immigratieregels aan te scherpen, in het bijzonder die voor afhankelijke visa. Met name mensen met een Brits studentenvisum kunnen niet langer hun afhankelijke personen meenemen naar het Verenigd Koninkrijk. Van januari tot september 2024 ontving het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken slechts 17.800 aanvragen voor afhankelijke personen, 85% minder dan in 2023. De vorige conservatieve regering onder voormalig premier Rishi Sunak was verantwoordelijk voor het nieuwe beleid, dat in mei 2024 werd ingevoerd. Naast een verbod op het vergezellen van afhankelijke personen bij internationale studenten, riepen ze op tot strengere normen voor naleving en gestandaardiseerde Engelse taalbeoordelingen. De wijzigingen, die bedoeld zijn om het totale aantal migranten te verminderen, hebben directe gevolgen voor aanvragers van een Brits studentenvisum die van plan zijn om met hun gezin te reizen. Afhankelijken worden nu geconfronteerd met grotere beperkingen, waardoor het Verenigd Koninkrijk minder aantrekkelijk wordt voor studenten uit landen als India en Nigeria. Onderwijsdeskundigen stellen dat deze maatregelen onzekerheid hebben gecreëerd onder toekomstige studenten.
Gevolgen voor aanvragers van een Brits studentenvisum
Internationale studenten, vooral die uit gezinsgerichte culturen, heroverwegen het Verenigd Koninkrijk voor hun hoger onderwijs. Nabestaanden spelen vaak een cruciale rol bij beslissingen over een studie in het buitenland en door deze nieuwe regels verschuift de voorkeur naar elders. Zo zijn bijvoorbeeld Indiase en Nigeriaanse studenten, die vroeger een belangrijke bijdrage leverden aan het Britse studentencorps, alternatieve opties aan het onderzoeken. Een mogelijk langetermijneffect van de daling in het aantal Britse studentenvisa is een afname in diversiteit op Britse campussen. Studenten verrijken de academische omgeving met gevarieerde perspectieven, die nu zouden kunnen afnemen. De daling van het aantal studenten stelt Britse universiteiten, die sterk afhankelijk zijn van internationale collegegelden, voor financiële uitdagingen. Dit collegegeld draagt aanzienlijk bij aan de universiteitsbegrotingen en ondersteunt onderzoek, faciliteiten en personeel. Als deze trend doorzet, kunnen universiteiten moeite hebben om hun financiële gezondheid te behouden. Vooral omdat het collegegeld voor binnenlandse studenten de komende vijf jaar naar verwachting ook zal stijgen. Naast het onderwijs zal ook de economie van het Verenigd Koninkrijk verliezen door minder visumaanvragen van Britse studenten. Internationale studenten dragen jaarlijks miljarden bij via collegegeld, huisvesting en levensonderhoud. Een aanhoudende daling van het aantal studentenvisa zou deze belangrijke economische motor kunnen verzwakken.
Graduate Route Visa blijft ongewijzigd
De Britse regering heeft echter volgehouden dat het UK Graduate Route Visa ongewijzigd blijft. Daarnaast benadrukten de ambtenaren ook dat ze vastbesloten blijven om internationale studenten en hun bijdragen aan de Britse economie te ondersteunen. “Naast de bevestiging dat de Graduate route van kracht blijft, heeft de nieuwe regering een duidelijke boodschap afgegeven dat internationale studenten gewaardeerd en welkom zijn in het Verenigd Koninkrijk, wat duidelijkheid en zekerheid biedt voor toekomstige studenten,” zei Charley Robinson, hoofd mobiliteitsbeleid bij Universities UK Internationals, in gesprek met The PIE News. “Zoals de gegevens laten zien, blijft de wervingsomgeving echter zeer uitdagend.”
Foto door Kyle Gregory Devaras op Unsplash