Inleiding
Het Electronic Travel Authorization (ETA)-systeem van het Verenigd Koninkrijk verandert snel de manier waarop reizigers het land binnenkomen. Bovendien zijn het niet alleen toeristen die impact krijgen. Ook personen met een bepaalde Britse nationaliteit hebben waarschijnlijk een ETA nodig. In het algemeen kan dit voor heel wat verwarring en frustratie zorgen.
Daarom behandelen we in dit artikel hoe ETA werkt en waarom het essentieel is dat je begrijpt hoe de Britse nationaliteitswet van toepassing is.
Als u van plan bent het Verenigd Koninkrijk te bezoeken en een niet-standaard Brits paspoort hebt, lees dan verder voor meer informatie.
Wat is de UK ETA?
De UK ETA is een nieuwe inreisvereiste voor visumvrije reizigers die deel uitmaakt van het post-Brexit grenssysteem. Het is specifiek van toepassing op mensen uit landen die momenteel geen visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen voor een kort verblijf.
Net als bij ESTA in de VS of ETIAS in de EU moeten reizigers voor aankomst online een aanvraag indienen en elektronische goedkeuring krijgen. Zodra de autoriteiten de ETA goedkeuren, kunnen mensen maximaal zes maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijven voor toerisme, zaken of doorreis.
Vanaf dit schrijven is de ETA opengesteld voor niet-Europese en Europese reizigers. Op dit moment is het ook al verplicht voor bezoekers uit landen als de VS, Australië en Canada.
Maar hier wordt het ingewikkeld: sommige Britse staatsburgers hebben ook een ETA nodig.
Wet op de Britse nationaliteit
De Britse nationaliteitswet is ingewikkelder dan de meeste mensen denken. In feite zijn er verschillende soorten Britse nationaliteit. Maar slechts één geeft automatisch recht op verblijf in het Verenigd Koninkrijk.
Andere typen zijn onder andere:
- British Overseas Territories Citizen (BOTC):
- British National (Overzee) [BN(O)]
- Brits onderwerp
- Brits beschermd persoon
Vroeger creëerden de autoriteiten deze types tijdens de koloniale periode van Groot-Brittannië. Verrassend genoeg bestaan er nog steeds veel van, zelfs na de dekolonisatie.
Mensen met deze statussen hebben vaak een Brits paspoort. Maar dat betekent niet altijd dat ze het volledige recht hebben om in het Verenigd Koninkrijk te wonen of te werken.
Sommige categorieën bieden beperkte rechten. Andere hebben beperkingen die paspoorthouders verrassen, vooral op het gebied van reizen.
ETA en Britse onderdanen
De meeste mensen gaan ervan uit dat ze met een Brits paspoort vrij naar het Verenigd Koninkrijk kunnen reizen. Maar dat is niet altijd waar. Ter verduidelijking: de ETA stelt niet alle soorten Britse onderdanen vrij.
Laten we eens kijken hoe de ETA elke categorie beïnvloedt:
- Britse burgers: ETA niet verplicht. Maar ze kunnen vrij wonen, werken en het Verenigd Koninkrijk binnenkomen.
- Burgers van Britse overzeese gebieden (BOTC): ETA niet verplicht, tenzij ze het recht van verblijf in het VK hebben.
- British Nationals (Overseas) [BN(O)]: ETA niet verplicht. Sinds maart 2025 genieten houders van een BN(O)-paspoort in Hongkong vrijstelling van ETA.
- Britse onderdanen: Hebben nog steeds een ETA nodig, tenzij ze verblijfsrecht of dubbele Britse nationaliteit hebben.
- Britse beschermde personen: Hebben ook een ETA nodig. Ze kunnen hun status niet gebruiken om automatisch het VK binnen te komen.
Kortom, tenzij je een staatsburger met verblijfsrecht bent, moet je je ETA-vereiste zorgvuldig controleren.
ETA nodig? Over het algemeen is aanvragen snel en eenvoudig, omdat het proces volledig online verloopt en slechts een paar minuten in beslag neemt. Bezoek gewoon het EVS-platform. Het vereenvoudigt met name de ETA-aanvraagprocedure, zodat je geen ingewikkelde processen hoeft te doorlopen.
Klaar om te beginnen met je ETA-aanvraag? Klik dan op de knop hieronder.
Nu solliciterenETA en staatsburgers van het Gemenebest
Veel burgers van het Gemenebest denken ten onrechte dat ze vrij naar het Verenigd Koninkrijk kunnen reizen. Dat is niet langer waar.
Mensen uit landen als Jamaica, India of Nigeria kunnen bijvoorbeeld denken dat hun Britse afkomst speciale toegang biedt. Gemenebestbanden stellen reizigers echter niet vrij van de ETA.
Tenzij een reiziger staatsburger is, is de ETA verplicht, zelfs als ze een familiegeschiedenis in Groot-Brittannië hebben. Hoewel deze verandering misschien persoonlijk aanvoelt, maakt het deel uit van een bredere inspanning om de regels voor grenscontroles te standaardiseren.
Daarom moeten reizigers zich richten op de huidige nationaliteitsstatus en niet alleen op historische connecties.
Juridische en politieke implicaties
In het algemeen heeft de uitrol van de ETA debatten over Britse nationaliteit en identiteit uitgelokt.
Critici beweren bijvoorbeeld dat het de ongelijkheden in het nationaliteitssysteem benadrukt. Sommige paspoorthouders voelen zich misleid door hun “Britse” status. Veel BN(O)ers verwachten bijvoorbeeld volledige inreisrechten wanneer ze hun paspoort ontvangen.
Daarom is er een groeiende druk op de Britse regering om de oude nationaliteitscategorieën te herzien. In reactie hierop stellen sommige juristen hervormingen voor om het systeem te vereenvoudigen of te consolideren.
Tot die tijd moeten reizigers navigeren door verwarrende statussen en toestemmingen voor de UK ETA.
Tips voor Britse reizigers
Als u niet zeker bent van uw Britse status, onderneem dan nu actie. Riskeer bovendien geen vertragingen aan de grens.
Dit is wat je moet doen:
- Controleer je paspoort type. Bevestig je exacte nationaliteitsstatus – vertrouw niet op veronderstellingen.
- Vroeg solliciteren. Het kost tijd om de ETA te verwerken. Wacht dus niet tot het laatste moment.
- Ken uw rechten. Een Brits paspoort betekent niet altijd automatisch toegang.
- Vraag advies als je het niet zeker weet. Immigratieadvocaten of reisadviseurs kunnen helpen bij het ontcijferen van complexe statussen.
Conclusie
De UK ETA is meer dan alleen een nieuw reisformulier. Het legt echte gaten bloot in hoe mensen de Britse nationaliteit begrijpen.
Niet alle houders van een Brits paspoort worden gelijk behandeld en de ETA maakt dat duidelijk.
Dus als u van plan bent om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen en u hebt iets anders dan de Britse nationaliteit, doe dan uw onderzoek. Inzicht in uw status kan u tijd, stress en mogelijke grensproblemen besparen.
Als je in aanmerking komt voor een ETA, ga dan naar EVS voor een snelle en betrouwbare ETA-verwerking.
Veelgestelde vragen
Wat gebeurt er als ik reis zonder ETA?
Het is mogelijk dat de autoriteiten u niet aan boord laten of u de toegang weigeren aan de Britse grens. Doe daarom altijd van tevoren een aanvraag.
Vervangt de ETA een visum?
Nee, de UK ETA vervangt geen visum. Als je volgens de Britse wet een visum nodig hebt, dan is de ETA niet van toepassing. Ter verduidelijking, het is alleen voor reizigers die vrijgesteld zijn van een visum.
Wat is de nieuwe wet over nationaliteit in het Verenigd Koninkrijk?
In februari 2025 kondigde de Britse regering aan dat ze haar Nationality and Borders Act 2022 “Good Character” richtlijnen zou aanpassen. In het bijzonder zouden mensen die het Verenigd Koninkrijk illegaal zijn binnengekomen worden uitgesloten van naturalisatie of registratie als Brits staatsburger.
Kun je buiten het Verenigd Koninkrijk reizen nadat je de Britse nationaliteit hebt gekregen?
Na de burgerschapsceremonie kun je vrij buiten het Verenigd Koninkrijk reizen.
Kan ik terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk nadat ik in het buitenland heb gewoond?
Britse staatsburgers mogen terugkeren naar en wonen in het Verenigd Koninkrijk, zolang ze hun verblijfplaats in het Verenigd Koninkrijk hebben hersteld. Enkele stappen zijn het registreren bij een plaatselijke zorgaanbieder, het informeren van hun gemeente, het reactiveren of openen van een Britse bankrekening en het informeren van HM Revenue and Customs over hun terugkeer.
Kan ik een Brits paspoort krijgen als ik een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd (ILR) heb?
Als je een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd hebt, moet je ten minste 12 maanden wachten voordat je het Britse staatsburgerschap kunt aanvragen. Als dat gelukt is, kun je vervolgens een Brits paspoort aanvragen.
Welke nationaliteiten kunnen al een ETA aanvragen?
Vanaf april 2025 kunnen de volgende nationaliteiten beginnen met het aanvragen van de ETA:
Niet-Europese landen
- Antigua en Barbuda,
- Argentinië,
- Australië,
- Bahama’s,
- Barbados,
- Belize,
- Botswana,
- Brazilië,
- Brunei,
- Canada,
- Chili,
- Costa Rica,
- Grenada,
- Guatemala,
- Guyana,
- Hongkong,
- Marshalleilanden,
- Mauritius,
- Mexico,
- Micronesië,
- Nauru,
- Nieuw-Zeeland,
- Nicaragua,
- Palau,
- Panama,
- Papoea-Nieuw-Guinea,
- Paraguay,
- Peru,
- Saint Kitts en Nevis,
- Saint Lucia,
- Saint Vincent en de Grenadines,
- Samoa,
- Seychellen,
- Singapore,
- Salomonseilanden,
- Zuid-Korea,
- Taiwan,
- Tonga,
- Trinidad en Tobago,
- Tuvalu,
- Verenigde Staten, en
- Uruguay
Europese landen
- Andorra
- Oostenrijk
- België
- Bulgarije
- Kroatië
- Cyprus
- Tsjechië
- Denemarken
- Estland
- Finland
- Frankrijk
- Duitsland
- Griekenland
- Hongarije
- IJsland
- Italië
- Letland
- Liechtenstein
- Litouwen
- Luxemburg
- Malta
- Monaco
- Nederland
- Noorwegen
- Polen
- Portugal
- Roemenië
- San Marino
- Slowakije
- Slovenië
- Spanje
- Zweden
- Zwitserland
- Vaticaanstad
Foto door Ethan Wilkinson op Unsplash