De plannen voor een derde start- en landingsbaan op Heathrow Airport staan weer volop in de belangstelling. Voorstanders beweren dat het de economie zal stimuleren, terwijl tegenstanders vrezen voor milieuschade. Het debat gaat verder nu politieke leiders en industrie-experts hun mening geven.
Steun voor het Heathrow-project
Kanselier Rachel Reeves heeft haar steun toegezegd aan de uitbreiding. Ze gelooft dat een derde baan zal leiden tot meer investeringen, export en wereldwijde connectiviteit. Reeves benadrukt dat de uitbreiding van Heathrow essentieel is voor groei op de lange termijn.
Bovendien zou een dergelijk infrastructureel project de regering in staat stellen om de economie van het Verenigd Koninkrijk te versterken. Bovendien benadrukt ze dat de uitbreiding van de luchthaven essentieel is voor groei op de lange termijn.
Kemi Badenoch, leider van de Conservatieve Partij, steunt ook het plan voor Heathrow Airport. Ze stemde eerder voor uitbreiding en blijft zich inzetten voor het project.
In een interview met Sky News’ Sunday Morning met Trevor Phillips, sprak de politica over haar standpunt.
“Ik weet dat het voor veel mensen heel moeilijk is als er een vliegveld in je buurt is,” merkte Badenoch op. “Ik weet het, want ik ben ook het parlementslid voor een luchthaven. Ik ben nooit tegen groei of ontwikkeling geweest. Wat ik wil doen is ervoor zorgen dat het op de juiste manier gebeurt.”
Uitdagingen op het gebied van milieu en wetgeving
De tegenstand blijft echter sterk. De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, verzet zich tegen de derde Heathrow-baan omdat hij zich zorgen maakt over het milieu en de gezondheid. Hij waarschuwt voor meer luchtvervuiling, lawaai en gevolgen voor het klimaat.
Critici beweren ook dat de uitbreiding het koolstofbudget van het Verenigd Koninkrijk zal overschrijden. Milieugroeperingen beweren dat de extra uitstoot de klimaatverandering zal verergeren. Actievoerders houden vol dat de uitbreiding van Heathrow in strijd is met de netto-nul-ambities van het Verenigd Koninkrijk.
Energiesecretaris Ed Miliband heeft benadrukt dat alle luchtvaartprojecten binnen de Britse koolstofbudgetten moeten blijven. Dit maakt deel uit van een bredere doelstelling om de uitstoot tegen 2050 met 100 procent te verminderen ten opzichte van 1990.
“We geloven dat we onze groeimissie – onze belangrijkste prioriteit – kunnen halen en binnen de koolstofbudgetten kunnen blijven en dat onze missie op het gebied van schone energie cruciaal is en een centraal onderdeel vormt van het halen van onze groeimissie,” vertelde hij Sky News. “Ze zijn niet met elkaar in tegenspraak, ze zijn absoluut complementair.”
Gevolgen landingsbaan Heathrow
Ondanks de bezorgdheid over het milieu blijven de economische discussies verhit. Voorstanders benadrukken het creëren van banen en de toegenomen mogelijkheden voor de wereldhandel.
Bovendien zou de uitbreiding van Heathrow de positie van het Verenigd Koninkrijk als internationaal luchtvaarthub versterken. Toch gaat het project gepaard met financiële uitdagingen. De geschatte kosten van GBP 40 miljard doen vragen rijzen over de financiering en mogelijke verhogingen van de passagiersheffingen.
Verder stellen voorstanders dat technologie de milieuschade kan beperken. Met name vooruitgang op het gebied van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) zou een deel van de uitstoot kunnen compenseren.
In lijn hiermee heeft de Britse overheid bepaald dat 10 procent van de vliegtuigbrandstof duurzaam moet zijn in 2030. Tegen 2040 zal deze eis stijgen tot 22 procent. Luchtvaartmaatschappijen investeren daarom in schonere vliegtuigen en operationele efficiëntie om de uitstoot te verminderen.
Verstoring van de gemeenschap
Lokale gemeenschappen vrezen ook dat de uitbreiding van de luchthaven Heathrow hun leven zal ontwrichten. De bouw kan leiden tot de sloop van huizen en de geluidsoverlast kan toenemen. Daarnaast maken sommige bewoners zich zorgen over een daling van de waarde van hun onroerend goed, terwijl anderen zich zorgen maken over de luchtkwaliteit.
Ambtenaren van Heathrow beloven verzachtende maatregelen, maar de mensen blijven sceptisch. Als gevolg daarvan blijven lokale raden en activisten het project aanvechten.
Foto door Jordy Muñoz op Unsplash