Een Facebookgroep, “France Visa Free”, roept de EU op om de 90/180 dagen regel te herzien. Op dit moment mogen Britse onderdanen maar een beperkte tijd in de EU verblijven, wat gevolgen heeft voor bedrijven en eigenaars van onroerend goed. Daarom lobbyt de groep bij Britse parlementsleden om aan te dringen op een langer verblijf.
Wat is de 90/180-dagenregel?
De 90/180-dagenregel van de EU beperkt niet-EU-burgers tot maximaal 90 dagen per 180 dagen in de Schengenzone. Bijgevolg worden Britse burgers, die nu na de brexit als onderdanen van derde landen worden geclassificeerd, geconfronteerd met aanzienlijke reisbeperkingen.
Vóór Brexit konden Britse reizigers zich vrij door Europa bewegen. De huidige beperkingen veroorzaken echter problemen voor eigenaars van een tweede huis, frequente bezoekers en mobiele zakenmensen. Als gevolg hiervan hebben veel Britten moeite om hun eigendommen te beheren, familie te bezoeken of naadloos zaken te doen.
Wijziging van de 90/180-dagenregel
De groep France Visa Free, onder leiding van Steven Jolly, leidt de inspanningen om de regel te herzien. Onlangs drong de groep er bij Britse parlementsleden op aan om aan te dringen op een wederzijdse visumvrijstelling van zes maanden. De reden hiervoor is dat Britse bezoekers met een visumvrijstelling, zoals houders van een EU-paspoort, zes maanden in het Verenigd Koninkrijk kunnen blijven.
Actievoerders beweren dat een verlenging van de 90/180 dagen-regel zowel Britse bezoekers als de Europese economieën ten goede zou komen. De campagne wint aan kracht onder industrieleiders.
De Britse Road Haulage Association (RHA) waarschuwt dat de regel ernstige gevolgen zal hebben voor Britse vrachtwagenchauffeurs zodra het Entry/Exit System (EES) van de EU van start gaat. Bovendien vrezen bedrijven die afhankelijk zijn van Britse seizoensarbeiders ervaren personeel te verliezen.
Voordelen van het versoepelen van de regel
Experts zijn het erover eens dat een flexibel visumsysteem veel van deze problemen met de 90/180 dagen regel zou oplossen. Zonder verandering zullen onderdanen van het Verenigd Koninkrijk en Europese industrieën te maken blijven krijgen met logistieke hoofdpijn.
Het verlengen van de verblijfslimiet van 90 dagen zou meerdere voordelen met zich meebrengen. Eigenaars van onroerend goed in het Verenigd Koninkrijk zouden hun huizen beter kunnen beheren, terwijl bedrijven hun grensoverschrijdende activiteiten efficiënter zouden kunnen uitvoeren.
Bovendien zouden Europese regio’s die afhankelijk zijn van het Britse toerisme meer bezoekersuitgaven zien. Een eerlijker systeem zou ook de betrekkingen tussen het VK en de EU versterken en wrijvingen na de Brexit verminderen.
Hoewel de 90/180 dagen-regel niet van de ene op de andere dag zal veranderen, wordt er steeds meer beweging in gebracht. Voorstanders benadrukken dat zowel het VK als de EU baat hebben bij een flexibelere reisregeling.
Politiek antwoord
Britse politici beginnen zich iets aan te trekken van de 90/180 dagen-campagne. Het Conservatieve parlementslid Mark Pritchard stelde onlangs vragen aan de regering over het onderhandelen met de EU over een visumregeling van zes maanden.
In zijn antwoord erkende minister Nick Thomas-Symonds dat er bezorgdheid bestaat en bevestigde hij dat er besprekingen gaande zijn om de reisrechten van Britse onderdanen te verbeteren. De EU blijft echter vasthouden aan de handhaving van de huidige regel.
Groeiende beweging
Ondanks deze tegenslagen blijft de France Visa Free groep hoopvol. Ze zijn van plan om meer te gaan lobbyen, de dialoog aan te gaan met Europese wetgevers en steun te krijgen van het publiek.
Bovendien krijgt de campagne van de groep steeds meer aandacht. Met de steun van de politiek en de industrie krijgt de beweging steeds meer vaart.
Voorlopig moeten Britse onderdanen de beperkende 90/180-dagenregel volgen. Groeiende druk kan de EU er echter toe aanzetten om haar standpunt te herzien. Tot die tijd blijven campagnevoerders vechten voor een eerlijkere, meer praktische oplossing.
Foto door Global Residence Index op Unsplash