Inleiding
Er heeft een grote verandering plaatsgevonden in het reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Door de lancering en uitrol van de Britse Electronic Travel Authorisation (ETA) moeten reizigers zich aan bepaalde regels houden. Velen zullen de online aanvraagprocedure eenvoudig en gemakkelijk vinden. Maar voor mensen met een strafblad kan het ingewikkelder worden.
In deze gids bespreken we hoe een strafblad invloed kan hebben op uw ETA-aanvraag in het Verenigd Koninkrijk. We behandelen ook de verschillende regels, uitzonderingen en wat u kunt doen. Lees verder zodat u uw reis naar het VK met vertrouwen kunt plannen.
Het Britse ETA-schema
De UK ETA is een nieuwe reisvereiste voor visumvrije bezoekers die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen.
Over het algemeen is het vergelijkbaar met de US ESTA of Canada’s eTA. Dienovereenkomstig heb je er een nodig voordat je aan boord gaat van een vlucht naar het VK. De ETA is elektronisch gekoppeld aan uw paspoort en is meestal geldig voor meerdere korte bezoeken.
Het systeem is met name bedoeld om de grensbeveiliging te verbeteren en tegelijkertijd het reisproces te versnellen. Het systeem wordt geleidelijk ingevoerd en zal binnenkort volledig worden geïmplementeerd. Burgers van bepaalde landen, waaronder de VS, Australië en EU-landen, moeten een aanvraag indienen voor aankomst.
Een strafblad beoordelen
Wanneer u een ETA aanvraagt voor het Verenigd Koninkrijk, wordt u gevraagd naar uw strafblad. Het VK controleert je antwoorden met behulp van geautomatiseerde systemen en tools voor internationale gegevensuitwisseling.
Deze controles screenen op ernstige risico’s, zoals criminele activiteiten, terrorisme en immigratieovertredingen.
Afhankelijk van de aard en de ernst van de overtredingen in het verleden kan je dossier aanleiding geven tot een extra beoordeling.
Niet elk dossier leidt tot een afwijzing. Het is echter belangrijk om volledige openheid van zaken te geven.
Strafblad & geschiktheid
Niet alle strafbladen worden hetzelfde behandeld. Het Verenigd Koninkrijk kijkt bijvoorbeeld goed naar het type, het tijdstip en de ernst van de overtreding.
Kleine veroordelingen, zoals verkeersovertredingen of kleine diefstallen, hebben bijvoorbeeld geen invloed op je ETA. Ernstigere overtredingen, zoals mishandeling, drugshandel of fraude, zullen echter wel opvallen.
Caseworkers helpen bij het beoordelen van de geschiktheid van ETA-aanvragers. Ze moeten hen beoordelen als ze “zelfverklaarde criminaliteit en zelfverklaarde betrokkenheid [bij] oorlogsmisdaden, terrorisme of extremisme” hebben. Bovendien kunnen ze hen ook afwijzen als ze ongunstige informatie hebben verstrekt, zoals blijkt uit dossiers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
In het bijzonder besteedt het VK speciale aandacht aan vrijheidsstraffen van meer dan 12 maanden. Dit komt omdat volgens de Britse wet sommige veroordelingen na een bepaalde periode als “uitgezeten” worden beschouwd.
In het algemeen kunnen aanvragen ook worden afgewezen als de aanvrager:
- “Veroordeeld voor een strafbaar feit in het Verenigd Koninkrijk of overzee waarvoor ze een vrijheidsstraf van 12 maanden of meer hebben gekregen”.
- “Veroordeeld voor een strafbaar feit in het Verenigd Koninkrijk of daarbuiten, tenzij er meer dan 12 maanden zijn verstreken sinds de datum van veroordeling”.
Hoewel uitgezeten veroordelingen minder zwaar wegen, moet je ze toch eerlijk aangeven.
Ter verduidelijking: elk geval wordt afzonderlijk bekeken. Bovendien is er geen pasklaar antwoord.
Regels en overwegingen
Als je een gevangenisstraf van meer dan 12 maanden hebt gekregen, kunnen de autoriteiten je aanvraag weigeren. Kortere straffen of straffen zonder vrijheidsbeneming (boetes, taakstraf) zullen minder snel problemen opleveren.
In het algemeen houdt het VK rekening met hoe lang geleden de overtreding plaatsvond en of je sindsdien uit de problemen bent gebleven. Bewijs van rehabilitatie en schoon gedrag gedurende meerdere jaren kunnen dus helpen.
Dus als je overtreding lang geleden is en je inmiddels verder bent gegaan, kun je nog steeds in aanmerking komen. Zoals gezegd beoordelen de autoriteiten elke aanvraag per geval.
Hoewel er geen formele beroepsprocedure bestaat voor ETA-weigeringen, zijn er wel andere opties. Gelukkig kun je nog steeds in aanmerking komen voor een standaardvisum voor het Verenigd Koninkrijk, zelfs als je geen ETA-goedkeuring krijgt.
Tijdens de toepassing
De UK ETA aanvraag is volledig digitaal en duurt ongeveer 10-15 minuten om in te vullen.
Ga naar het EVS-platform om een ETA aan te vragen. Het vereenvoudigt de ETA-aanvraagprocedure, zodat je je kunt concentreren op de voorbereiding van je reis in plaats van op het doorlopen van ingewikkelde visumprocedures.
Bij EVS blijven je persoonlijke en reisgegevens veilig dankzij de strenge regels voor gegevensbescherming. Bovendien krijg je deskundige begeleiding en naadloze ondersteuning voor een stressvrij sollicitatietraject.
Wat je nodig hebt:
- Paspoort,
- Persoonlijke gegevens,
- Eerlijke antwoorden op veiligheidsvragen (inclusief over je strafblad)
Tijdens de sollicitatie wordt u gevraagd: “Heeft u ooit een strafrechtelijke veroordeling gehad? Reken ook veroordelingen uit andere landen mee.”
Als je een strafblad opgeeft, vraagt het systeem het volgende:
- “Bent u in de afgelopen 12 maanden veroordeeld voor een misdrijf? Reken ook veroordelingen uit andere landen mee.”
- “Heb je ooit een gevangenisstraf van meer dan 12 maanden gehad?”
Als je ja antwoordt op één of beide vragen, dan moet je de details van de strafrechtelijke veroordeling bekendmaken. Er wordt specifiek gevraagd naar het misdrijf, in welk land u bent veroordeeld, de datum van veroordeling en of u tot 12 maanden gevangenisstraf bent veroordeeld.
Er wordt je ook gevraagd of je ooit betrokken bent geweest bij of verdacht wordt van oorlogsmisdaden, genocide, misdaden tegen de menselijkheid, terrorisme of extremisme.
Vervolgens zal het systeem je aanvraag markeren voor verdere beoordeling. Dit kan langer duren dan de typische 24-uur ETA verwerkingstijd. In sommige gevallen zullen de autoriteiten je aanvraag weigeren en je adviseren om in plaats daarvan een visum aan te vragen.
Onthoud: zonder een geldig ETA of visum kun je niet aan boord van een vlucht. Daarom is het belangrijk om je aanvraag op tijd in te dienen. Laat het bovendien niet tot het laatste moment wachten.
Klaar om te beginnen met je aanvraag? Ga vandaag nog naar de website om je ETA te verkrijgen.
Solliciteren met een strafblad
Als je een strafblad hebt, is eerlijkheid essentieel. Liegen op je sollicitatie is een ernstige overtreding en kan leiden tot een verbod.
Verzamel daarom documentatie voordat je solliciteert. Dit kan zijn in de vorm van politiedossiers, gerechtelijke documenten of karakterreferenties die later van pas kunnen komen.
Als je zaak ingewikkeld is, kun je een Britse immigratieadvocaat raadplegen. Hij of zij kan je helpen om te bepalen of je in aanmerking komt voor een ETA of kan je aanraden om in plaats daarvan een visum aan te vragen.
Geef jezelf in het algemeen de tijd. Vraag het weken of zelfs maanden voor je reis aan.
Nog belangrijker is dat je op de hoogte blijft, want het ETA-systeem is nieuw en in ontwikkeling.
Conclusie
Een strafblad betekent niet automatisch dat je geen UK ETA kunt krijgen. Wat van belang is, is de aard van de overtreding, hoe lang geleden het gebeurde en hoe je je zaak presenteert.
Daarom zijn transparantie en voorbereiding je beste hulpmiddelen. Als je niet zeker weet of je in aanmerking komt, kan juridisch advies een groot verschil maken. Zelfs als de ETA verboden terrein is, kan een visum toch een oplossing bieden.
Plan dus vooruit, blijf op de hoogte en laat onzekerheid u er niet van weerhouden om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.
Ervaar efficiënte, betrouwbare en professionele visumondersteuning met EVS. Klaar om aan te vragen? Bezoek vandaag nog de website om je ETA te verkrijgen.
Veelgestelde vragen
Kan ik een ETA krijgen met rijden onder invloed?
Mogelijk. Eén keer rijden onder invloed zonder gevangenisstraf hoeft niet tot afwijzing te leiden. Geef het eerlijk aan en solliciteer vroeg.
Wat als mijn veroordeling meer dan 10 jaar oud is?
Oudere veroordelingen, vooral als ze volgens de Britse wet zijn uitgezeten, wegen mogelijk minder zwaar. Of je in aanmerking komt, hangt af van de details.
Kan ik in beroep gaan als mijn ETA wordt geweigerd?
Er is geen formeel beroep mogelijk, maar in plaats daarvan kun je een visum aanvragen, wat een gedetailleerder onderzoek mogelijk maakt.
Wat als ik mijn strafblad niet aangeef en ze erachter komen?
Dat is een ernstige overtreding. Het kan leiden tot weigering, een toekomstig verbod of zelfs deportatie. Wees altijd eerlijk.
Zal mijn plaat uit een ander land worden weergegeven?
Het is waarschijnlijk. Het VK deelt gegevens met veel landen. Je kunt er het beste van uitgaan dat zij je geschiedenis zullen zien.
Kan ik een ETA krijgen op de luchthaven?
Het is niet aan te raden om een ETA op de luchthaven aan te vragen, omdat je deze voor vertrek moet aanvragen. Je kunt je aanvraag het beste vóór je reis indienen, omdat de verwerking enkele uren tot enkele dagen in beslag kan nemen.
Is de ETA voor het VK nu van kracht?
Ja, vanaf april 2025 moeten reizigers uit de volgende landen al een ETA aanvragen:
- Antigua en Barbuda
- Argentinië
- Australië
- De Bahama’s
- Bahrein
- Barbados
- Belize
- Botswana
- Brazilië
- Brunei
- Canada
- Chili
- Costa Rica
- Grenada
- Guatemala
- Guyana
- Speciale Administratieve Regio Hongkong(inclusief Brits overzees)
- Israël
- Japan
- Kiribati
- Koeweit
- Speciale administratieve regio Macau
- Maleisië
- Malediven
- Marshalleilanden
- Mauritius
- Mexico
- Federale Staten van Micronesië
- Nauru
- Nieuw-Zeeland
- Nicaragua
- Oman
- Palau
- Panama
- Papoea-Nieuw-Guinea
- Paraguay
- Peru
- Qatar
- Samoa
- Saoedi-Arabië
- Seychellen
- Singapore
- Salomoneilanden
- Zuid-Korea
- St. Kitts en Nevis
- St. Lucia
- St. Vincent en de Grenadines
- Taiwan
- Toga
- Trinidad en Tobago
- Tuvalu
- Verenigde Arabische Emiraten
- Verenigde Staten
- Uruguay
Ondertussen zijn de aanvragen geopend voor Europese reizigers met reizen naar het VK op of na 2 april 2025:
- Andorra
- Oostenrijk
- België
- Bulgarije
- Kroatië
- Cyprus
- Tsjechië
- Denemarken
- Estland
- Finland
- Frankrijk
- Duitsland
- Griekenland
- Hongarije
- IJsland
- Italië
- Letland
- Liechtenstein
- Litouwen
- Luxemburg
- Malta
- Monaco
- Nederland
- Noorwegen
- Polen
- Portugal
- Roemenië
- San Marino
- Slowakije
- Slovenië
- Spanje
- Zweden
- Zwitserland
- Vaticaanstad